Kociołek jest pyszny i łatwy w przygotowaniu. Co się w nim znajduje ? Wszystko :) .boczek, słoninka,mięso, kapusta, cebula, marchew, kiełbasa, ziemniaki. Oczywiście wszystko trzeba układać warstwami, na ścianki poprzyklejać słoninę a następnie kapustę. A potem warstwami układać składniki pokrojone w kostkę.
Najlepszy na kociołek jest żeliwny kocioł na nóżkach z przykryciem. My mamy kociołek 5kg, ale są również dostępne w innych rozmiarach.
A co dalej?
Gdy już wszystkie składniki mamy poukładane rozpalamy ogień na dworze oczywiście. Gdy juz jest rozpalony nastawiamy kocioł na ogień i podkładamy drewno, aż nie usłyszymy bulgotania. Gdy zaczyna bulgotać nalezy zajrzeć do środka i sprawdzić czy składniki są miękkie, gdy jeszcze nie są dokładamy dalej do ognia. Ufff wkońcu kociołkowe składniki miękkie więc biorę przyprawy według uznania i przyprawiam, wymieszam wszystko delikatnie I gotowe.


Polecam takie danie, idealne na obiad i kolację...

Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń